PŘESTAVBA NOVÉ SCÉNY NÁRODNÍHO DIVADLA

19. května 2018 v 9:46 | Jiří Stratil
Tento článek je věnován mému soutěžnímu návrhu na přestavbu pláště Nové scény Národního divadla. Soutěž se konala v roce 2009 a jejím úkolem bylo, kromě lepšího zapojení budovy do zdejšího historického prostoru, snížení přehřívání sálu v letních měsících a odhlučnění uličního provozu. Duté skleněné tvarovky stávajícího pláště budovy vytvářejí tzv. skleníkový efekt, v důsledku čehož bývá v létě nadměrně přehříván divadelní sál. Také je nedostatečná izolace od uličního hluku, což ruší představení.

Návrh řeší architekturu budovy NS moderním klasicistním způsobem, vhodným pro toto historické místo, a technické problémy snižuje dvěma plášti, v celkové tloušťce zhruba stávajícího pláště. Jedná se o vnější plášť hliníkové fasády, zavěšené na vysunuté pomocné nosné ocelové konstrukci, s neotvíratelnými zdvojenými determálními okenními tabulemi, a vnitřní plnostěnný plášť s veškerými izolačními obklady, zavěšený na hlavní ocelové konstrukci. Celá budova je nesena ocelovou konstrukcí.

Architektura návrhu v soutěži neuspěla, neboť porota ocenila, jak již to dnes bývá v takových soutěžích, extravagantní modernistické úlety, na tomto místě nerealizovatelné.

Divadelní náměstí (soutěžní foto):


Návrh:


Pohled Národní třídou (soutěžní foto):




Řez navrženým pláštěm (detail):


Tyto další části návrhu nebyly v soutěži požadovány, vypracovány byly mimo ni:

Pohled od budovy ND:

Půdorys 1.NP (červeně úpravy):


Půdorys 4.NP:


Celkový svislý podélný řez:


Příčný řez divadelní budovou:


Příčný řez vstupní částí budovy:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama